Lyhyesti Joogasta

05.07.2023

Jooga on kokonaisvaltainen harjoitusmuoto, joka yhdistää kehon, mielen ja hengityksen. Se juontaa juurensa muinaiseen Intiaan, ja sen harjoittamisella pyritään saavuttamaan fyysistä, henkistä ja emotionaalista tasapainoa.

Joogan historia ulottuu yli 4000 vuoden taakse. Joogan esihistorian varhaisimmat tiedot ovat useimpien tutkijoiden mukaan 1800-luvulta ennen ajanlaskun alkua. Ensimmäiset joogasta kirjoitetut tekstit, jotka tunnetaan tänäkin päivänä, ovat nekin lähes 2500 vuotta vanhoja. Alun perin jooga kehittyi intialaisessa kulttuurissa ja perinteessä. Varhaiset joogaharjoitukset liittyivät alun perin meditatiivisiin ja hengellisiin tarkoituksiin, ja ne perustuivat filosofisiin ja henkisiin opetuksiin.

Nyky joogaan liittyy vahvasti asanat, eli erilaiset jooga-asennot. Asana tarkoittaa alunperin istuinta, varhaiset joogit
harjoittivat joogaa enimmäkseen istumalla paikoillaan. Tämän päivän asanat ovat kehitetty joogan työkaluiksi vasta 1800-1900-luvulla, kun ihmiset alkoivat laajemmin kiinnostua urheilusta ja kehon huollosta.
Suomeen jooga rantautui 1900-luvun alussa, kun julkaistiin ensimmäisiä suomennoksia karmajoogaa ja bhaktijoogaa käsittelevistä teoksista. Myös erilaisia artikkeleita joogasta julkaistiin, mutta ne olivat aluksi luettavissa vain teosofisen seuran julkaisuissa.

Jooga on monipuolinen laji, ja sitä voi harrastaa kaikki, se ei pyri käännyttämään ketään tai tuputtamaan maailmankatsomusta. jooganfilosofiassa kannustetaan sisäiseen hiljaisuuteen, mielen hiljentämiseen ja niiden kautta oman tietoisuuden sekä maailmankatsomuksen tutkimiseen.

Jooga SuomessaVuonna 1911 Suomessa julkaistiin ensimmäinen fyysisiä harjoituksia käsittelevä teos, Parantaminen sielunvoimilla ja hengellä. Sen oli kirjoittanut amerikkalainen William Walker Atkinson, joka käytti myös nimeä Joogi Ramatsharaka. Hathajoogan harjoittaminen alkoi vähitellen tulla suosituksi Euroopassa ja Suomessa, hathajoogaa pidettiin kuitenkin tuohon aikaan rappeutuneena tai alempana joogana, varsinkin teosofien piireissä ajateltiin näin. Käsityksen taustalla saattoi olla joogan fyysisten harjoitusten virheellinen samastaminen intialaisten fakiirien äärimmäisiin ruumiillisen itsekidutuksen muotoihin.


1940-luvulla oopperalaulaja Ture Ara aloitti pitämään ensimmäisiä julkisia joogatunteja Suomessa. Oppinsa hän oli saanut 1920-luvulla persialaiselta lääkäriltä Sahibilta. 1950-luvun loppupuolella Ara alkoi vetämään joogakursseja Viittakiven Kansainvälisessä Kansankorkeakoulussa Hauholla.Systemaattista jooganopetusta ei ollut tarjolla, kuin vasta vuosisadan puolessa välissä. Savonlinnassa aloitti 1950-luvulla Kirjeopisto Via, sitä voidaan pitää ensimmäisenä järjestäytyneenä joogaa opettaneena tahona.Vian perustajat Tyyne Matilainen ja Mirja Salonen kehittivät rajajoogasta oman versionsa, ajatusjoogan.


1960-luvun puolivälissä hathajoogasta kehittyi erilaisia uusia muotoja ja se alkoi tulla suositumaksi eripuolilla Eurooppaa. Ihmiset alkoivat kiinnostua joogan tarjoamista mahdollisuuksista terveyden ja hyvinvoinnin edistäjänä. Viittakiveen vierailulle tullut Bihar School of Yogan toinen perustaja Ma Yogashakti Saraswati herätti tiedotusvälineiden mielenkiinnon ja vierailusta uutisoitiin laajasti. Tämä toi joogalle tietoisuutta ja seuraavat kurssit olivatkin täynnä uusia innokkaita lajiin tutustujia.

1980-luvun lopulla astangajooga rantautui meille, Krishnamacharyan opetuslinjaan pohjaava, fyysisesti vaativa suuntaus innoitti erityisesti uutta nuorten jooganharjoittajien sukupolvea joogan pariin. Astangasta voidaan ajatella sen aloittaneen uuden vaiheen suomalaisessa joogassa. 

1990-luvun puolivälissä perustettiin ensimmäiset astangajoogakoulut.


Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita